Imre "Imi" Lichtenfeld (May 26, 1910 – January 9, 1998) was een vechtsporter van Hongaars-Israëlische afkomst. Tijdens zijn jeugd, die hij doorbracht in Bratislava, Slowakije, trainde hij boksen en worstelen in de sportschool van zijn vader. Hij deed aan verschillende nationale en internationale wedstrijden mee, en won in 1928 het Slowaaks Jeugd Worstelkampioenschap en in 1929 het Nationaal Worstelkampioenschap lichtgewicht voor volwassenen. In hetzelfde jaar won hij ook het Nationaal Bokskampioenschap.

Toen Bratislava rond 1930 te maken kreeg met antisemitische rellen, hielp Imi Lichtenfeld samen met andere boksers en worstelaars de Joodse gemeenschap te beschermen. Naar aanleiding van verschillende schermutselingen op straat realiseerde hij zich dat hij op straat weinig had aan zijn vechtsportervaring, en begon hij een systeem van realistische zelfverdedigingstechnieken te ontwikkelen.

In 1940 wist Imi Lichtenfeld per schip te ontkomen aan de nazi-overheersing, en emigreerde naar het Brits mandaatgebied Palestina, waar hij later de naam 'Sde-Or' kreeg (de Hebreeuwse vertaling van zijn naam). Vanaf 1944 onderwees hij leden van de Hagana en Palmach in zaken als fitness, zwemmen, worstelen, mesvechten, en verdedigingen tegen mesaanvallen. In 1948, het jaar van de oprichting van de staat Israël, werd hij hoofdinstructeur voor Krav Maga aan het instituut voor fysieke training van het Israëlische defensieleger.

Na zijn diensttijd begon hij het Krav Maga systeem aan te passen voor de behoeften van burgers. Het uitgangspunt was dat het toegankelijk moet zijn voor iedereen, zowel voor mannen als vrouwen, voor kinderen en ouderen. Om het Krav Maga systeem te verspreiden richtte hij in 1964 twee sportscholen op in Tel Aviv en Netanya.

In 1978 richtte hij de Israeli Krav Maga Association op om instructeurs op te leiden die het systeem verder konden verspreiden. Hij overleed op 9 januari 1998 in Netanya. Hij werd 87 jaar.